Officially mine

My photo
Just a simple girl..wink wink ;)

Saturday, August 13, 2011

kita hanyalah manusia biasa...

Assalamualaikum.....salam ramadhan :)

kwn2 puasa x hari ney? entry kali ney nk cte sal manusia..manusia ney byk jenis n ragam kn?? kdng2 pening nk faham manusia ney..aku cube gk la nk m'mahami insan yg b'nama manusia..tp cm x fair lak en kte faham owg tp owg x ley faham kite...kt mne la silap nye kn...btul ckp si dia...nk bg owg percaya kt kite itu susa...and..nk yakin kn owg 2 pn susa..thnks awak! :)

kte manusia biasa je wehh..kite bkn malaikat  yg bole senangkn hati sape je yg kite mahu...kte manusia yang wt ikut kemampuan kite je..mnusia xley jd ahli silap mata yang bole puas kn hati mane2 pihak n ble2 mse je..kte bkn badut yg salu wt owg gembira sentiasa, tiap2 mase..kite manusia je! Manusia biasa yg ada hati n perasaan...mnusia yg d'cipta sebaik2 kejadian...yg d'kurniakan akal fikiran..cm salu kite dgr..mnusia itu x lari dari wt kesilpan..kalau kite sala...maaf 2 yg m'ikat silaturahim antre mnusia...dan memaafkn itu kn satu amlm mulia...sdngkn nabi pn maafkn umatnye..so x sala kn meminta maaf dan memaafkn?? kalau kita wt silap..kite sndri yg putuskn sama ada nk b'ubah ataupn tidak..sama ada kite nk teruskn melakukuan kesilapan yg sama lg..jgn jd kn masa silam itu satu keburukan malah jd kan satu pengajaran n kesilapan yg kite sndri perlu baiki..Pengalaman itu yg menberi pengajaran atau contoh utk kite..berubah?? tidak ada siapa pun yang bole ubah diri kite sendri melainkn KITA SENDIRI...owg sekeliling kite hanya menjadi pemerhati kite..m'jd penasihat kite..ape yg x elok di mata dia...dia akn tegur...tp teguran itu bkn utk kebaikan diri dia bahkan utk kebaikan owg yg dia tegur 2..sbg cth..pkwe dia tgur cre mkwe dy b'pakaian..x mnis katanye...sbb ape pkwe dy tegur?? positifnye...sbb dy xnk owg pndng rendahh mkwe dy..sbb dy xnk owg mgata mkwe dy..at the same time, itu kn aurat ppuan.. Berbalik pd tadi..ada juge owg sekeliling yg nk jatuhkn kite...sbb iri? cmburu? dan mcm2 lg..nk ke x nk kite kne hadapi nye juge..hadapi nye dgn cre yg btul n matang...pk btul2 sblm wt sesuatu 2...sbb once kite silap...akibatnye nt kite yg tnggung...positifnye...Allah sedang m'guji hambaNya...kdg2 keadaan itu yg m'jd kn kite stress laa...ape laa...ble pk pk blik...ada hikmahnye... Satu lg...kata2 itu kadang2 yg bwk mslhnye..cm peribhsa..terlajak perahu bole d'undur..terlajak kata...? Kdang2 kite salu wt khilaf dlm kehidupan kite kn...sala pd fmily, kwn2...tapi itu semua jd ad hikmahnye yg kite sndri x tahu...

Mcm kwn aku ckp..hidup ney x lari dari m'beri komitmen...x kisah la dlm bntuk apa pn...kite yg plih jln hdup kite..if kite plih buruk, buruk la ia...if kite plih baik, baik la ia nt...once kite da plih kite kne truskn jge..tp kite jgk bole ubah jln 2..if kite da plih jln sala, kite bole ubah ke jln yg btull...kan? okay cth laa...aku da d'beri amanah..tp aku taw keupayaan aku yg aku x mmpu nk pgng amanah itu..tp ape kita bole wt melain kite lakukan yg t'baik semampu yg bole...xreti? belajar...ilmu itu kt mne2 ada kan? k lah pnjng da aku karang ney..pnt lak typing...c u next entry..bubye~


"Ya Allah, kau berikan lah hambaMu ini kekuatan mengharungi hari2 mendatang......"

p/s : thnks veryvery much to him n my friend yg support aku, tak lupe jgk kt family yg jd tempat utk aku hilangkn tension even dowg xtw pn ape probs aku..hee love all of u...da mcm ucapan raye lak en ;)

to b continue...

1 comment:

  1. tol tu dear,,kte sume ni hnye lah mnusia biasa,,ermm,ble sy bce ni dpt motivasi cket scre tdk lngsong,,tenx:)...dh lme x dgr org bebel n bg motivasi..think positif ye kakak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...